Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-po-flamandzku

Dorsz po flamandzku

Ponoć przepis ten ma średniowieczny rodowód - chętnie wierzę, gdyż do dzisiaj w Belgii popularna jest ryba w lekko kwaskowatym sosie z białego wina z ziołami i skądś musiało się to wziąć...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 porcje filetów z dorsza bez skóry (150-200 g każdy)
szalotka
2 łyżki masła
200 ml wytrawnego białego wina
2 gałązki natki
2 gałązki świeżego estragonu
2 sucharki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i przeglądamy pod kątem ewentualnie pozostałych ości. Solimy i - sorry - pieprzymy ze wszystkich stron. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Niezbyt duże naczynie do zapiekania - takie, by wokół ryby nie zostało dużo wolnego miejsca - smarujemy łyżką masła. Na masło wsypujemy szalotkę, a na nią kładziemy porcje ryby. Polewamy winem. Natkę i estragon płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mieszamy. Połową ziół posypujemy rybę, po czym kładziemy jeszcze masło (tę drugą łyżkę) w kawałeczkach. Stawiamy rybę na sporym ogniu, a kiedy wino się zagotuje - wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut. W tym czasie rozkruszamy sucharki na drobny proszek. Rybę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu (np. w zgaszonym już piecu, przy uchylonych drzwiczkach). Sos przelewamy na patelnię, stawiamy na dużym ogniu i redukujemy o połowę. Wsypujemy sucharki i gotujemy jeszcze chwilę, aż się rozgotują i sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, wsypujemy resztę ziół i mieszamy. Rybę kładziemy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i podajemy z piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024