Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-pieczony-z-chorizo
Dorsz pieczony z chorizo
Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia: Hiszpania/Portugalia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g młodego szpinaku
2 ząbki czosnku
4 porcje filetów z dorsza bez skóry
100 g chorizo
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szpinak starannie płuczemy i osączamy, wkładamy do płaskiej żaroodpornej formy. Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do szpinaku. Rybę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i solimy z obu stron. Układamy na szpinaku. Chorizo kroimy w cienkie plasterki - powinno wyjść 12. Na każdej porcji kładziemy 3 plasterki chorizo. Wstawiamy rybę do piekarnika na 15 minut - dorsz powinien stracić swą rybią przezroczystość i dać się podzielić widelcem na płatki. Przekładamy porcje ryby wraz ze szpinakiem na ogrzane talerze i podajemy, np. z piure ziemniaczanym.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024