Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorada-z-anchois

Dorada z anchois

Pieczona dorada z sosem dla wielbicieli anchois. Podajemy z gotowanymi kartofelkami lub chrupiącą bagietką i słatką z pieczonej papryki.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorada o wadze 1 1/2 kg
4 szalotki
2 cebule
cytryna
3 listki laurowe
gałązka świeżego tymianku
120 g filecików anchois w oleju
oliwa z oliwek
200 ml kremowej płynnej śmietanki
odrobina soku z cytryny

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Doradę skrobiemy, patroszymy (jeśli trzeba) i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Szalotki i cebule obieramy i kroimy najpierw na pół, potem na cieniutkie półplasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i kroimy w cienkie plasterki. Fileciki anchois odsączamy z oleju. 4 fileciki i 2 plasterki cytryny wkładamy do środka dorady. Rybę lekko solimy i - pardon - pieprzymy. Na sporym półmisku żaroodpornym układamy szalotki, cebulę i cytrynę tak, by ryba miała na czym leżeć. Dodajemy tymianek (całą gałązkę) i listki laurowe, po czym na wierzchu kładziemy rybę. Wstawiamy doradę do piekarnika i pieczemy przez 1/2 godziny (czyli 30 minut). PO 15 minutach ostrożnie rybę odwracamy. Resztę anchois drobno siekamy i mieszamy ze śmietanką. Doprawiamy sokiem z cytryny i pieprzem (solić chyba nie będzie trzeba, bo anchois są słone, chyba, żeby ktoś musiał...). 5 minut przed końcem pieczenia polewamy rybę kilkoma łyżkami sosu z anchois. Rybę albo dzielimy na porcje i wraz z cebulką przekładamy na ogrzane talerze lub też po prostu podajemy rybę w naczyniu, w którym się piekła. Resztę sosu podajemy na zimno w miseczce.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024