Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorada-pieczona-z-ziolami-i-papryka

Dorada pieczona z ziołami i papryką

Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorada o wadze około 1 i 1/2 kg (wypatroszona)
cytryna
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
strąk czerwonej papryki

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę starannie myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Solimy i - pardon - pieprzymy, zarówno z zewnątrz, jak i w środku. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Połowę cytryny kroimy w plasterki, z drugiej połowy wyciskamy sok. Zioła myjemy i osuszamy. Odkładamy po jednej gałązce każdego zioła, z reszty zaś obrywamy listki i drobno je siekamy. Spory żaroodporny półmisek smarujemy oliwą i wkładamy rybę. Do środka wkładamy gałązki ziół. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z ziołami i dolewamy 1/4 szklanki oliwy. Mieszanką polewamy rybę i solimy z wierzchu. Wstawiamy doradę do nagrzanego piekarnika na 30 minut, po czym podajemy z gotowanymi kartofelkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024