Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowy-keczup-numer-2

Domowy keczup numer 2

Domowy keczup ma trochę rzadszą konsystencję, niż ten kupny - nie ma w nim żadnych sztucznych zagęszczaczy - ale za to znacznie lepszy smak. A podobno pomidory w formie keczupu doskonale się przyswajają, nie trzeba więc sobie żałować!

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 1 litr

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg naprawdę dojrzałych pomidorów
pomarańcza
kawałek świeżego imbiru długości 5 cm
suszona papryczka chilli
5 goździków
2 listki laurowe
mała laska cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
szklanka czerwonego octu winnego

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Papryczkę kroimy w kawałki.
Do sporego stalowego garnka wkładamy pomidory, skórkę i sok z pomarańczy, imbir, papryczkę, goździki, listki laurowe, cynamon i cukier. Stawiamy na sporym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dolewamy ocet i znów zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny - co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wlewamy do wysterylizowanych słoików lub butelek. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich zacieków i naklejamy nalepki.
Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024