Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowe-lody-z-suszonymi-sliwkami-i-armaniakiem
Domowe lody z suszonymi śliwkami i armaniakiem
Doskonałe lody na bazie żółtek i śmietanki (no, cóż), z kawałkami suszonych śliwek - tych soczystych, francuskich - i miłym posmakiem dobrego alkoholu.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 żółtka
55 g cukru
450 ml kremowej śmietanki
100 ml pełnego mleka
125 g dobrych suszonych śliwek bez pestek
6 łyżek armaniaku
Opis przyrządzania:
Najpierw robimy podstawowy krem lodowy:
żółtka ucieramy z cukrem, ale nie na puszysty krem, tylko tyle, żeby powstałą jednolita masa.
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy niemal do wrzenia, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy do utartych z cukrem żółtek.
Masę przelewamy z powrotem do rondelka i stawiamy znów na malutkim ogniu. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż masa nieco zgęstnieje, ale uwaga! nie może się zagotować, bo żółtka się zetną i cała zabawa na nic.
Kiedy krem będzie miał konsystencję sosu waniliowego, zdejmujemy rondelek z ognia i stawiamy go w misce (lub zatkanym zlewie) z zimną wodą. W ten sposób krem wystygnie szybciej.
Kiedy krem osiągnie temperaturę pokojową, wstawiamy go do lodówki na całą noc - musi być naprawdę zimny.
Śliwki - najlepsze są te francuskie, z Agen - kroimy w małe kawałeczki i zalewamy armaniakiem; jeśli go akurat nie mamy, dolewamy koniak lub dobre brandy, najwyżej aromat lodów będzie nieco inny. Zostawiamy śliwki do napęcznienia na jakieś pół godziny, czyli tyle, ile przeciętnie będą ukręcać się lody.
Wlewamy schłodzoną masę do maszyny do robienia lodów i ukręcamy zgodnie z instrukcją, dołączoną do urządzenia.
Kiedy lody zgęstnieją w maszynie na tyle, że konsystencją będą przypominały niezbyt sztywno ubitą śmietanę, dodajemy śliwki wraz z alkoholem, w którym się moczyły.
Ukręcamy dalej, aż lody mocno zgęstnieją, po czym przekładamy je z maszyny do plastikowego pudełka. Część śliwek na pewno przyklei się do mieszadła, odskrobujemy je więc i szybko mieszamy z lodami.
Pudełko przykrywamy i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś dwie godziny, do czasu, kiedy lody będą na zamarznięte, by można je było nakładać do miseczek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024