Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowa-mieszanka-curry

Domowa mieszanka curry

No oczywiście - zazwyczaj kupujemy curry gotowe. Ale czasem można zrobić je samemu, czyż nie? Ilość składników jest oczywiście orientacyjna - łyżka tego, łyżeczka tamtego - metodą prób i błędów każdy dopasuje sobie przyprawy do własnego smaku.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 1/2 szklanki (na 3-4 curry)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki mielonej słodkiej papryki
łyżka mielonej ostrej paprykiłyżka mielonej kolendry
łyżka mielonego turmeriku
2 łyżeczki mielonej gorczycy
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego
łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przyrządzania:
Przyrządzanie jest doprawdy proste: mieszamy wszystko razem w słoiku i starannie zakręcamy (żeby nie wietrzało).
Używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024