Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-kolendra
Dip z kolendrą
Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
mały pęczek świeżej kolendry
strąk czerwonej papryki
2 łyżki orzeszków piniowych
200 g serka mascarpone
sok z cytryny do smaku
Opis przyrządzania:
Kolendrę myjemy, starannie osuszamy i drobno siekamy - razem z łodyżkami, które mają naprawdę dużo smaku.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i białe "żeberka". Myjemy, osuszamy i kroimy w maleńką kostkę.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zrobią się złote - uwaga! trzeba pilnować, bo bardzo łatwo się przypalają. Studzimy i siekamy.
Mieszamy razem serek mascarpone, kolendrę, paprykę i orzeszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja lubię sporo), solą i pieprzem.
Dip przekładamy do miseczki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024