Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-kolendra

Dip z kolendrą

Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały pęczek świeżej kolendry
strąk czerwonej papryki
2 łyżki orzeszków piniowych
200 g serka mascarpone
sok z cytryny do smaku

Opis przyrządzania:
Kolendrę myjemy, starannie osuszamy i drobno siekamy - razem z łodyżkami, które mają naprawdę dużo smaku.
Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonki, gniazda nasienne i białe "żeberka". Myjemy, osuszamy i kroimy w maleńką kostkę.
Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zrobią się złote - uwaga! trzeba pilnować, bo bardzo łatwo się przypalają. Studzimy i siekamy.
Mieszamy razem serek mascarpone, kolendrę, paprykę i orzeszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny (ja lubię sporo), solą i pieprzem.
Dip przekładamy do miseczki, przykrywamy i wstawiamy do lodówki do czasu podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024