Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-jogurtu-z-przyprawami

Dip z jogurtu z przyprawami

Taki jogurtowy sos spotykamy w róznych kuchniach - w indyjskiej, marokańskiej, irańskiej. Jest wspaniały do maczania kawałków ciepłego wschodniego pieczywa lub kawałków warzyw.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżeczki ziaren kolendry
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka kminku
łyżeczka mielonej kurkumy
łyżeczka mielonej ostrej papryki
2 szklanki (czyli 1/2 litra) gęstego naturalnego jogurtu
limetka
miód
drobno siekana cebulka dymka

Opis przyrządzania:
Kolendrę, kmin i kminek wsypujemy na małą patelenkę i stawiamy na średnim ogniu. Prażymy, mieszając, aż ziarenka zaczną strzeleć. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Mielimy przyprawy w młynku i znów wsypujemy na patelenkę. Dodajemy kurkumę i paprykę i podgrzewamy, mieszając, przez kilka chwil, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy do miseczki i czekamy, aż wystygną.
Wyciskamy sok z limetki.
Mieszamy razem jogurt, przyprawy i sok z limetki. Doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu.
Tak przygotowany dip możemy przechowywać pod przykryciem w lodówce. Tuż przed podaniem trzeba go tylko zamieszać i posypać siekaną dymką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024