Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-grochu-wloskiego
Dip z grochu włoskiego
Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g ugotowanego grochu włoskiego (z puszki)
100 ml pełnotłustego mleka
ząbek czosnku
łyżka-dwie soku z cytryny
oliwa z oliwek
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
Opis przyrządzania:
Dobrze osączony groch włoski wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy mleko, obrany ząbek czosnku i łyżkę soku z cytryny. Miksujemy na gładkie puree, doprawiając do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelence rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kmin i podgrzewamy na małym ogniu przez minutę. Dodajemy do puree i mieszamy (nie miksujemy). Podajemy w miseczce, z różnościami do maczania.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024