Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-anchois

Dip z anchois

Błyskawiczny sos do maczania surowych warzyw lub kawałków chleba. Składniki zazwyczaj mamy w domu, jest to więc zakąska typu awaryjna (niespodziani goście wcale nie zbierają się do wyjścia, a w brzuchu burczy...).

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszeczka filecików anchois
3 jajka na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
200g dobrego serka homogenizowanego
cytryna

Opis przyrządzania:
Anchois osączamy z oliwy i drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek i też drobno siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy razem twarożek, anchois, jajka i szczypiorek. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, po czym doprawiamy jeszcze odrobiną soku z cytryny. Wstawiamy do lodówki do czasu podania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024