Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-z-anchois
Dip z anchois
Błyskawiczny sos do maczania surowych warzyw lub kawałków chleba. Składniki zazwyczaj mamy w domu, jest to więc zakąska typu awaryjna (niespodziani goście wcale nie zbierają się do wyjścia, a w brzuchu burczy...).
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
puszeczka filecików anchois
3 jajka na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
200g dobrego serka homogenizowanego
cytryna
Opis przyrządzania:
Anchois osączamy z oliwy i drobno siekamy.
Jajka obieramy ze skorupek i też drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Mieszamy razem twarożek, anchois, jajka i szczypiorek. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, po czym doprawiamy jeszcze odrobiną soku z cytryny.
Wstawiamy do lodówki do czasu podania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024