Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-jogurtowy

Dip jogurtowy

Prościutki sos z greckiego jogurtu, doskonały do maczania rozmaitych surowych warzyw - szczególnie pyszne są rzodkiewki.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka (250 ml) greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
szczypta cukru

Opis przyrządzania:
Z jogurtu odlewamy serwatkę (jeśli się zebrała na powierzchni). Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure ze szczyptą soli. Mieszamy jogurt, czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy chłodny, z rozmaitymi surowymi warzywami do maczania.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024