Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Daube-czyli-prowansalski-gulasz
Daube - czyli prowansalski gulasz
Najprostsza wersja popularnego na francuskim Południu dania. Doskonała potrawa na zimowe dni, rozgrzewająca i sycąca. Sos przepyszny.
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 1/2 kg wołowiny na gulasz
4 szklanki (1 litr) wytrawnego czerwonego wina (cotes-du-rhone)
2 cebule
2 marchewki
3 listki laurowe
pęczek świeżego tymianku
4 gałązki natki pietruszki
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Mięso wkładamy do dużej miski i zalewamy winem. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w grube plasterki, dodajemy do mięsa. Dodajemy też listki laurowe, gałązki tymianku i natki (umyte), ziarenka pieprzu. Wszystko dobrze mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po 12 godzinach odcedzamy starannie mięso i warzywa. Wino przelewamy przez sitko. W dużym i ciężkim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy część mięsa i warzyw i osmażamy na rumiano. Wyjmujemy, wrzucamy następną porcję, dolewając nieco oliwy i tak dalej, aż osmażymy całe mięso. Wkładamy całe mięso z warzywami z powrotem do garnka i wlewamy wino. Solimy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na małym ogniu przez 5 godzin. Jeśli wino za szybko się wygotowuje, dolewamy trochę wody. Podajemy ze świeżą bagietką.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024