Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czosnkowy-kurczak-z-bialym-winem

Czosnkowy kurczak z białym winem

Świetny niedzielny obiad, miła odmiana od tradycyjnego pieczonego drobiu. Wino i brandy nadają mięsu smak, ale ich moc znika w trakcie długiego gotowania, więc nie musimy dzieciom zamawiać pizzy.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4-5 szalotek
2 główki czosnku
2 łyżki masła
150 g wędzonego boczku
kurczak o wadze około 1 i 1/2 kg
pół szklanki (125 ml) brandy
1/2 butelki wytrawnego białego wina
2 szklanki (1/2 l) wywaru z kurczaka
listek laurowy
gałązka świeżego tymianku
kilka łodyżek natki
150 ml kremowej śmietanki
listki natki
posiekane

Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy, zostawiając ząbki w całości.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Solimy i - pardon - pieprzymy.
Łodyżki natki, tymianek i listek laurowy związujemy nitką.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
W dużym ciężkim garnku roztapiamy łyżkę masła, wrzucamy szalotki i czosnek i smażymy przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy boczek i smażymy dalej, aż szalotki zaczną się rumienić i karmelizować.
W tym czasie rozgrzewamy w głębokiej patelni łyżkę masła i obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy do garnka, na wierzch szalotek.
Do tłuszczu po kurczaku wlewamy brandy i podgrzewamy, zdrapując z dna przypieczone kawałki mięsa. Gorące brandy zapalamy (zapałką lub od płomienia gazu) - jest to bardzo efektowne i raczej nie spalimy kuchni z przyległościami, trzeba tylko uważać, żeby nie buchnęło nam w twarz lub na rękę. Kiedy alkohol się wypali, dolewamy wino, zagotowujemy i wlewamy do kurczaka. Dolewamy wywar, dodajemy zioła i przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę do półtorej, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmujemy kurczaka, kroimy na 8 części i trzymamy w cieple.
Zioła usuwamy z sosu. Garnek, w którym dusiliśmy mięso, stawiamy na dużym ogniu i redukujemy sos o połowę. Dodajemy śmietankę i siekaną natkę, zagotowujemy. Wkładamy do sosu kawałki kurczaka i podgrzewamy.
Podajemy w głębokich talerzach (żeby pyszny sos się nie rozlewał w nieestetyczny sposób), na kremowym piure z ziemniaków.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024