Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czeski-gulasz-z-kiszona-kapusta

Czeski gulasz z kiszoną kapustą

Zdecydowanie zimowe danie, rozgrzewające i sycące. Kombinacja mięsa, kwaśnej śmietany, kiszonej kapusty i papryki typowa jest dla Monarchii Austro-Węgierskiej i wymaga zdrowej wątroby, co - jak się zdaje - niegdyś było normą, dzisiaj zaś stanowi problem cywilizacyjny. Jak jednak uczą reklamy, środków regenerujących ten organ nie brakuje, jeśli więc kiedyś je brać, to przy okazji tego właśnie dania!

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Czechy/Węgry

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg wołowego mięsa na gulasz
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki zwykłej mąki
olej słonecznikowy
2 łyżeczki kminku
łyżeczka suszonej sproszkowanej papryki
łyżeczka suszonego koperku
szklanka kwaśnej śmietany
600 g kiszonej kapusty

Opis przyrządzania:
Mięso szybko płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Odcinamy zbędny tłuszcz, kroimy mięso w zgrabną gulaszową kostkę.
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Do sporej plastikowej torebki wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i tyleż zmielonego świeżo pieprzu, mieszamy. Wkładamy do torebki mięso i wstrząsamy, aż pokryje się mąką.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący, wkładamy część mięsa i osmażamy na rumiano. Podsmażone mięso przekładamy do ciężkiego garnka. Jeśli trzeba, w trakcie smażenia dolewamy na patelnię nieco oleju.
Kiedy całe mięso będzie już usmażone, na patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż zaczną się złocić. Przekładamy do garnka z mięsem.
Posypujemy mięso łyżeczką kminku, papryką i koperkiem, wlewamy 1/2 szklanki wody i mieszamy. Stawiamy garnek na średnim ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na malutki, garnek szczelnie przykrywamy i dusimy mięso przez jakieś 2 godziny, aż będzie zupełnie miękkie. Co jakiś czas zaglądamy i - jeśli trzeba - dolewamy odrobinę wody. Próbujemy mięso i - znów jeśli trzeba - dodajemy jeszcze nieco soli.
Kiedy mięso będzie już zupełnie miękkie, dolewamy doń śmietanę, mieszamy i delikatnie podgrzewamy niemal do wrzenia.
W tak zwanym międzyczasie kroimy kiszoną kapustę i wkładamy ją do garnka. Dodajemy drugą łyżeczką kminku i sporo czarnego mielonego pieprzu i zagotowujemy.
Na głębokie, ogrzane talerze kładziemy trochę gorącej kapusty, a na nią - gulasz.
Podajemy wściekle gorące, koniecznie z ziemniakami, chlebem lub kładzionymi kluskami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024