Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czeska-zupa-ziemniaczana

Czeska zupa ziemniaczana

Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Czechy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
5 szklanek (1 1/4 litra) wywaru warzywnego
2 marchewki
gałązka selera naciowego
4 pieczarki średniej wielkości
2 spore ziemniaki
majeranek
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. W sporym rondlu roztapiamy półtorej łyżki masła, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż cebula będzie złota. Wsypujemy mąkę i smażymy, aż zacznie zmieniać kolor - cały czas mieszamy. Po trochu dolewamy wywar, mieszając, a kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę przez 5 minut na maleńkim ogniu (chodzi o to, żeby mąka straciła smak surowości). Marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w zgrabną kostkę. Dodajemy do zupy. Seler obieramy z wąsów, płuczemy i drobniutko siekamy. Dodajemy do zupy. Pieczarki pozbawiamy nóżek, zdejmujemy także skórkę z kapeluszy. Kapelusze drobno siekamy. Na patelni roztapiamy resztę masła, wrzucamy pieczarki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut - aż woda zawarta w grzybach wyparuje, a pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Solimy, pieprzymy (pardon) i doprawiamy majerankiem. Gotujemy zupę na małym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypujemy siekaną natką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024