Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwone-pesto
Czerwone pesto
Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
16 suszonych pomidorów w oleju
4 ząbki czosnku
4 łyżki orzeszków piniowych
100 g świeżo startego parmezanu
150 ml oliwy z oliwek
Opis przyrządzania:
Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Czosnek obieramy i grubo siekamy. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy pomidory, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oliwy. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do wysterylizowanego słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oliwy. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia pesto zawsze była pokryta oliwą.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024