Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-z-migdalami

Czerwona kapusta z migdałami

Oryginalna czerwona kapustka, słodko-kwaśna, pieczona w piecu. Podajemy do ciemnego pieczonego mięsa lub duszonej wołowiny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czerwonej kapusty (średniej wielkości)
czerwona cebula
4 ząbki czosnku
8 łyżek brązowego cukru
6 łyżek dobrego czerwonego octu
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła
100 g migdałów

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Kapustę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kapustę cienko szatkujemy, wsypujemy na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie osączamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Warzywa mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem, polewamy octem, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, dodajemy ziele angielskie. Przykrywamy naczynie aluminiową folią, starannie zaciskając brzegi. Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy migdały i smażymy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Mieszamy z gotową kapustą i podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024