Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-z-migdalami
Czerwona kapusta z migdałami
Oryginalna czerwona kapustka, słodko-kwaśna, pieczona w piecu. Podajemy do ciemnego pieczonego mięsa lub duszonej wołowiny.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
główka czerwonej kapusty (średniej wielkości)
czerwona cebula
4 ząbki czosnku
8 łyżek brązowego cukru
6 łyżek dobrego czerwonego octu
4 ziarenka ziela angielskiego
łyżka masła
100 g migdałów
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Kapustę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kapustę cienko szatkujemy, wsypujemy na duże sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Starannie osączamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Warzywa mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy cukrem, polewamy octem, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku, dodajemy ziele angielskie. Przykrywamy naczynie aluminiową folią, starannie zaciskając brzegi. Wstawiamy do piekarnika na półtorej godziny. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy migdały i smażymy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Mieszamy z gotową kapustą i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024