Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-z-jezynami
Czerwona kapusta z jeżynami
Bardzo pyszna czerwona kapustka, z nieoczekiwanym dodatkiem świeżych jeżyn. Zrobiłam ją niedawno (jako dodatek do porchetty) i była naprawdę bardzo smaczna. W przepisie używamy czerwonego octu winnego - ja go akurat nie miałam w domu, więc dolałam octu z marynowanych wiśni i sądzę, że można by tak samo zużyć ocet ze śliwek...
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
500 g (1/2 kg) czerwonej kapusty
cebula
szczodra łyżka masła
3-4 łyżki czerwonego octu winnego
2-3 łyżki jasnobrązowego cukru
łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 szklanki soku z jabłek
250 g (1/4 kg) świeżych jeżyn
Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki, wycinamy głąb, po czym kapustę cienko szatkujemy.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Głęboką patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wkładamy masło, a kiedy zacznie skwierczeć, wrzucamy cebulę. Podsmażamy chwilę, mieszając, a kiedy zmięknie, dodajemy kapustę. Mieszamy, aż pokryje się masłem, wlewamy ocet (jeśli jest bardzo kwaśny, to najpierw 3 łyżki, ewentualnie dodamy jeszcze trochę później), dodajemy cukier (i znów - jeśli użyliśmy octu z marynowanych śliwek lub wiśni, cukru dajemy mniej, można będzie przecież jeszcze kapustę dosłodzić) oraz przyprawę do piernika i nieco soli wraz z pieprzem. Wlewamy sok z jabłek, mieszamy wszystko starannie i przykrywamy.
Dusimy kapustę przez 20 minut do pół godziny, co jakiś czas mieszając.
Kiedy kapusta będzie już miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy opłukane i osuszone jeżyny i chwilę podgrzewamy.
Kapustę możemy zrobić nawet kilka dni przed podaniem - zyska wtedy na smaku - ale jeżyny zawsze dodajemy w ostatniej chwili, żeby się jedynie podgrzały, a nie rozleciały.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024