Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-z-czarnymi-porzeczkami

Czerwona kapusta z czarnymi porzeczkami

Czerwoną kapustę dusimy z galaretką i likierem z czarnej porzeczki. Jest to bardzo wyrafinowany dodatek do dziczyzny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka czerwonej kapusty o wadze 1-1 1/2 kg
średniej wielkości cebula
łyżka cukru
2 czubate łyżki masła
150 g galaretki z czarnych porzeczek (najlepiej domowej)
4 łyżki likieru cassis
3 łyżki octu balsamico
3 jagody jałowca
laska cynamonu

Opis przyrządzania:
Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki. Wycinamy głąb, zaś kapustę kroimy w poprzek na możliwie cienkie paski. Poszatkowaną kapustę wsypujemy na duże sito, płuczemy pod strumieniem zimnej wody i otrząsamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego i grubego rondla wsypujemy cukier. Stawiamy na średnim ogniu i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, wrzucamy cebulę i kapustę. Mieszamy chwilę, a gdy warzywa się podsmażą, dolewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę, likier, ocet, jałowiec i cynamon. Solimy. Rondel przykrywamy i dusimy kapustę na małym ogniu przez 40 minut. Przed podaniem doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024