Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czerwona-kapusta-wrednej-Niemki
Czerwona kapusta wrednej Niemki
Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
2 czerwone cebule
2 łyżki masła lub (lepiej!) tłuszczu spod kaczki
2 łyżki cukru
50 ml likieru z czarnej porzeczki (cassisu)
150 ml porto
300 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka (co tam mamy pod ręką)
3 łyżki czerwonego octu winnego
4 łyżki (domowej) galaretki z czerwonych porzeczek
3 goździki
laska cynamonu
6 ziarenek jałowca
anyżek gwiazdkowy
Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Kapustę cienko szatkujemy, czyli kroimy w "makaronik". Płuczemy na dużym sicie i starannie osączamy z wody.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło lub tłuszcz z kaczki. Wrzucamy cebulę i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu, aż się zeszkli.
Posypujemy cebulę cukrem i smażymy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści, a cebula zacznie lekko złocić.
Wrzucamy kapustę i mieszamy, żeby pokryła się tłuszczem. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy kapustę przez 5 minut.
Dolewamy cassis i porto i gotujemy kapustę, aż płyn prawie wyparuje - jakieś 20 minut. Solimy do smaku - raczej sporo.
Dolewamy wywar, ocet winny i galaretkę z porzeczek, mieszamy i dusimy dalej przez 1/2 godziny.
Goździki, cynamon, rozgnieciony jałowiec i anyżek wkładamy do filtra do herbaty albo zawijamy w kawałek czystej gazy i wkładamy w kapustę na ostatni kwadrans gotowania.
Gotowa kapusta powinna być ciemna i lśniąca, lekko chrupiąca, z minimalną ilością sosu.
Doskonała do pieczonej gęsi, kaczki lub wieprzowiny. Osobiście zjadam pół porcji (czyli na 4 osoby!) bez dodatków, jako danie główne.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024