Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowe-paleczki

Czekoladowe pałeczki

Czas ciasteczek nadchodzi wielkimi krokami! Te ładne pałeczki możemy związać wstążką po trzy, albo też zanurzyć końce w roztopionej czekoladzie - będą wyglądały jak zapałki.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: około 60 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g mielonych migdałów
150 g cukru
4 łyżki mąki
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
2 surowe białka
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
pomarańcza

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Sporą blachę (albo i dwie) wykładamy papierem do pieczenia.
Migdały, cukier, mąkę, cynamon i goździki wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Białka lekko ubijamy - powinny się po prostu spienić, to wystarczy. Wlewamy do suchych składników i mieszamy.
Czekoladę łamiemy w kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski.
Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Na drobnej tarce ścieramy skórkę (tylko pomarańczową część) i dodajemy do czekolady. Wyciskamy łyżkę soku i dolewamy do czekolady (resztę wypijamy).
Stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością wrzącej wody i stawiamy na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, a kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy ją do ciasta i starannie mieszamy.
Ciasto formujemy w blok o grubości 1 cm i szerokości mniej więcej 8 cm, po czym ostrym nożem tniemy blok na pałeczki o wymiarach 1cmx1cmx8cm. Przekładamy pałeczki na przygotowane blachy i wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut.
Ciasteczka studzimy na metalowej kratce i przekładamy do ciasteczkowej, hermetycznie zamykanej puszki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024