Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytrynowy-dressing-z-kolendra
Cytrynowy dressing z kolendrą
Doskonały sos do sałatek z owocami morza - np. z krewetek z zieloną fasolką lub muli z młodymi ziemniakami.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ząbek czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
szczypta mielonych ziaren kolendry
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z połową łyżeczki soli. Do słoika wkładamy czosnek, dolewamy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny, siekaną i mieloną kolendrę, 1/2 łyżeczki cukru i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Sos przechowujemy w lodówce, a przed użyciem wstrząsamy.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024