Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytrynowy-dressing-z-kolendra

Cytrynowy dressing z kolendrą

Doskonały sos do sałatek z owocami morza - np. z krewetek z zieloną fasolką lub muli z młodymi ziemniakami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki siekanej świeżej kolendry
szczypta mielonych ziaren kolendry

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z połową łyżeczki soli. Do słoika wkładamy czosnek, dolewamy oliwę i sok z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny, siekaną i mieloną kolendrę, 1/2 łyżeczki cukru i trochę świeżo zmielonego pieprzu. Słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Sos przechowujemy w lodówce, a przed użyciem wstrząsamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024