Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cynamonowo-karmelowe-beziki

Cynamonowo-karmelowe beziki

Świąteczna odmiana bezików, z brązowym cukrem i cynamonem. Można takie bezy pogryzać przy kawie (lub grzanym winie), można też przełożyć je jakimś dobrym kremem i podać na deser.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 60 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 surowe białka
250 g (1/4 kg) jasnobrązowego cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 120-130 stopni. Kilka blach wykładamy papierem do pieczenia.
Białka (powinny mieć temperaturę pokojową) wlewamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na niemal sztywno, po czym dodajemy stopniowo, cały czas ubijając, cukier - powinna powstać lśniąca, gęsta masa.
Dodajemy cynamon (może być trochę więcej, kwestia smaku) i jeszcze chwilkę ubijamy.
Łyżeczką, maczaną co i rusz w zimnej wodzie, kładziemy na przygotowanych blachach małe, podłużne kupki masy. Zachowujemy przy tym odstępy, bo beziki nieco podrosną.
Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 2 godziny - bezy powinny być wysuszone z zewnątrz, ewentualnie lekko ciągnące w środku (niektórzy to uwielbiają, ja wolę, kiedy są zupełnie suche).
Gotowe beziki studzimy na metalowej kratce, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanym pudle.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024