Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-baklazanow

Curry z bakłażanów

Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 długich i cienkich bakłażanów lub 4 zwykłe
olej z orzeszków ziemnych
cebula
2 spore ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka pasty curry
łyżeczka garam masala
2 pomidory
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy końcówki. Kroimy je wzdłuż na pół (jeśli są cienkie i długie) lub w grube półplasterki (jeśli są krótkie). Skrapiamy 3-4 łyżkami oleju, kładziemy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez pół godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy miąższ w cząstki.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy chwilę, mieszając, po czym dodajemy czosnek i imbir. Smażymy na małym ogniu, aż cebula będzie przezroczysta.
Dodajemy kmin, curry, garam masala i łyżeczkę soli. Mieszamy i smażymy przez minutę-dwie, po czym dodajemy pomidory i upieczone bakłażany. Dodajemy jogurt, mieszamy i dusimy curry jeszcze z kwadransik.
Doprawiamy curry do smaku solą, po czym posypujemy listkami świeżej kolendry i podajemy z ryżem basmati lub jakimkolwiek indyjskim chlebkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024