Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-wloskimi-orzechami

Cukinia z włoskimi orzechami

Jeden ze smaczniejszych sposobów na wykorzystanie cukinii - trzeba tylko uważać, bo orzechowa panierka łatwo się przypala!

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 nieduże cukinie
2 ząbki czosnku
jajko
2 łyżki mleka
100 g włoskich orzechów
2 łyżki tartej bułki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki. Kroimy w skośne plastry o grubości do 1/2 centymetra i solimy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z dużą szczyptą soli. Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko i czosnek, starannie rozbełtujemy widelcem. Orzechy wsypujemy do malaksera, dodajemy tartą bułkę i miksujemy, aż orzechy będą drobniutko posiekane. Wysypujemy orzechy na drugi talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy 1/2 szklanki oliwy. Plastry cukinii zanurzamy najpierw w jajku, potem obtaczamy w orzechach i kładziemy na gorącą oliwę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując, aż cukinia będzie rumiana od spodu. Przewracamy na drugą stronę i dosmażamy na rumiano. Usmażoną cukinię osączamy z tłuszczu na warstwie papieru kuchennego i podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024