Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-z-pasta-z-tunczyka

Crostini z pastą z tuńczyka

Grzaneczki z klasycznym wierzchem z tuńczyka. Delikatne i bardzo smaczne, są doskonałą zakąską do białego wina.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) ziemniaków
250 g (ćwierć kilo) tuńczyka w oleju
6 łyżek majonezu
50 g kaparów
cytryna
16-25 crostini

Opis przyrządzania:
Świeżo ugotowane ziemniaki rozgniatamy na piure. Tuńczyka odsączamy z oleju na sitku. Dodajemy do piure i miksujemy razem na gładką masę. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez oraz osączone z zalewy i drobno posiekane kapary. Jeszcze raz starannie mieszamy. Crostini pogrzewamy chwilę w piekarniku, aż będą ciepłe. Smarujemy pastą, ozdabiamy całymi kaparami i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024