Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-z-kozim-serem-i-slimakami

Crostini z kozim serem i ślimakami

Bardzo smaczne grzaneczki z oryginalnym wierzchem. Ślimaki kupujemy już przygotowane (w puszkach), nie musimy ich łapać sami.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
natka pietruszki
kilkanaście ślimaków z puszki
osączonych i posiekanych
12-24 (w zależności od wielkości) crostini
około 200 g koziego twarożku
różowy pieprz

Opis przyrządzania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie, ale jeszcze się nie przyrumieni. Dodajemy garść drobno siekanych listków pietruszki i ślimaki. Podgrzewamy, aż ślimaki będą gorące. Crostini podgrzewamy chwilę w piekarniku, aż będą ciepłe. Każdą smarujemy kozim twarożkiem, na wierzch nakładamy trochę ślimaków z czosnkiem i ziołami. Posypujemy rozgniecionymi ziarenkami różowego pieprzu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024