Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Clafoutis-z-renet
Clafoutis z renet
Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg złotych renet
łyżka masła
150 g cukru
300 ml pełnego mleka
50 g gładkiej mąki kukurydzianej (ryżowej)
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki kremowej śmietanki
masło do smarowania formy
cukier puder do posypania
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłka w grubą kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy jabłka. Posypujemy 2 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż jabłka lekko się skarmelizują. Mleko podgrzewamy w rondelku. Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody. Dodajemy resztę cukru, jajka i żółtka i starannie mieszamy. Powoli dolewamy gorące mleko, cały czas mieszając, potem dodajemy śmietankę. Żaroodporną formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy w formie skarmelizowane jabłka i zalewamy je ciastem. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny czyli 30 minut. Clafoutis podajemy na ciepło-letnio, posypane cukrem pudrem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024