Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-tarta-czekoladowa

Ciepła tarta czekoladowa

Niedzielny deser dla wielbicieli czekolady. Szczytem rozpusty byłaby jeszcze kulka orzechowych lodów, kusząco roztapiających się w cieple tarty...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
Kruche ciasto z wanilią
200 g ciemnej czekolady
150 g masła
4 jajka
30 g cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym arkuszem papieru do pieczenia. Wylepiamy kruchym ciastem z wanilią i nakłuwamy gęsto widelcem. Na wierzch kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy kilka garści suchej fasoli - dzięki obciążeniu ciasto nie będzie się podnosiło przy podpiekaniu. Wstawiamy tartę do piekarnika na 15 minut, po czym wyjmujemy i zdejmujemy papier wraz z fasolą. Temperaturę piekarnika obniżamy do 160 stopni. W czasie, gdy tarta się piecze, rozpuszczamy na parze czekoladę - łamiemy tabliczkę na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy masło, pokrojone w kawałki. Mieszamy, aż masło się rozpuści. 2 całe jajka i 2 żółtka ubijamy chwilę widelcem, dodajemy do czekolady. Wsypujemy również cukier i szczyptę soli. Starannie mieszamy i wlewamy do podpieczonej foremki z ciasta. Pieczemy przez kwadrans. Podajemy na gorąco - choć oczywiście nie prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024