Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-ze-szpinaku-z-pieczarkami

Ciepła sałatka ze szpinaku z pieczarkami

Bardzo przyjemna zimowa sałatka, dobra na przystawkę lub kolację (z kieliszkiem białego wina). A na dworze niech hula wiatr i sypie śnieg!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g młodego szpinaku
czerwona cebula
2 szczodre garści wyłuskanych włoskich orzechów
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
250 g (1/4 kg) drobnych pieczarek
cytryna
mały kieliszek białego wina
płatki świeżego parmezanu (do posypania)

Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy i osuszamy w ściereczce. Cebulę obieramy, kroimy na pół i w cienkie plasterki. Ciężką patelnię stawiamy na ogniu, wsypujemy włoskie orzechy i podpiekamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Uwaga - łatwo się przypalają. Szpinak rozkładamy na 4 talerze, posypujemy cebulą i orzechami, mieszamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Pieczarki ocieramy ściereczką, usuwamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach z połowy cytryny. Wyciskamy sok. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pieczarki i smażymy na dość dużym ogniu, aż wygotuje się woda zawarta w grzybach. Kiedy pieczarki zaczną się rumienić, dodajemy skórkę z cytryny i białe wino. Solimy i mieszamy, po czym gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie solą. Gorące grzyby rozdzielamy między przygotowane talerze, polewamy sosem z patelni i posypujemy płatakami parmezanu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024