Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-pieczonych-buraczkow

Ciepła sałatka z pieczonych buraczków

Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g (3/4 kilo) małych buraczków
2 garści wyłuskanych włoskich orzechów
pomarańcza
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
100 g fety
świeży koperek

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Buraczki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Kładziemy buraczki na dużym kawałku folii aluminiowej i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika na godzinę. Sprawdzamy, czy buraczki są upieczone - jeśli nie, to pieczemy dalej, do skutku. Miękkie buraczki wyjmujemy z piekarnika, otwieramy paczkę z folii (uwaga na parę!) i studzimy buraczki przez 20 minut. Obieramy buraczki ze skórki i kroimy w ćwiartki. Układamy na talerzach lub półmisku. W czasie, gdy buraczki siedzą w piekarniku, grubo siekamy włoskie orzechy. Wsypujemy je na suchą patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Studzimy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę - potrzebujemy 2 łyżeczki. Wyciskamy również sok - potrzebujemy 2 łyżki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę, sok i czosnek ukręcamy z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy trochę soli i pieprzu. Buraczki posypujemy pokruszoną fetą i orzechami, polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024