Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-mlodych-ziemniakow-z-serem

Ciepła sałatka z młodych ziemniaków z serem

Minimum zakupów, minimum wysiłku, a efekt maksymalny - to jedno z tych dań, kiedy człowiek sam nie wie właściwie dlaczego, ale chciałby - w sposób absolutnie niezgodny z podstawowymi normami - wylizać talerz.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kilo małych młodych ziemniaczków
2 garście liści rukoli
200 g włoskiego sera Taleggio
oliwa z oliwek
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Ziemniaczki skrobiemy pod strumieniem bieżącej wody, wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości, ale nie pozwalamy się ziemniakom rozgotować - jakieś 10 minut, ale sprawdzamy wcześniej. W czasie, gdy ziemniaczki się gotują, płuczemy rukolę na durszlaku. Osączamy listki na ściereczce, przekładamy do miski i polewamy 2 łyżkami bardzo dobrej oliwy z oliwek i łyżeczką octu balsamico. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką, i rozkładamy na 2 żaroodporne talerze. Taleggio kroimy w cienkie plastry. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, szybko kroimy na pół i rozkładamy na rukoli. Na wierzch kładziemy plastry sera. Talerze wstawiamy pod opiekacz na minutę - chodzi o to, by ser zaczął się topić i bulgotać, ale żeby rukola nie zaczęła więdnąć. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024