Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salatka-z-fasoli

Ciepła sałatka z fasoli

Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
mała czerwona papryka
garść zielonej fasolki szparagowej
5 małych pieczarek
ocet balsamico
mała puszka fasolki flageolet
mała puszka białej fasoli
mała puszka czerwonej fasoli

Opis przyrządzania:
Fasolkę oczyszczamy z ogonków i kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i smażymy 2 minuty. Wrzucamy czosnek, zieloną fasolkę, paprykę i pieczarki. Dolewamy łyżkę octu balsamico i dusimy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wszystkie rodzaje fasoli w puszce bardzo dokładnie osączamy na sicie. Dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy i podgrzewamy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024