Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salata-z-kurczakiem-i-karczochami
Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami
Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (Czosnkowa bułka) i kieliszek wina nie zaszkodzą.
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka bez skóry
ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
4 duże karczochy w oleju (ze słoika)
2 garści rukoli
łyżeczka musztardy z Dijon
łyżka octu balsamico
kawałek świeżego parmezanu
Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure, dodając pół łyżeczki soli. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę oliwy, mieszamy i polewamy kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Karczochy starannie osączamy z oleju, kroimy każdy pionowo na 4 części.
Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 lub 4 talerze (w zależności od tego, ile osób postanowiliśmy nakarmić).
Robimy sos:
ukręcamy razem musztardę, ocet i odrobinę soli, po czym dodajemy 3 łyżki oliwy, cały czas ukręcając. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba (sól, cukier, pieprz).
Grillową patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się już zagrzeje, wkładamy kawałki kurczaka i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie upieczone na wskroś. Obok kładziemy kawałki karczochów, żeby się zagrzały i lekko przypiekły.
Parmezan tniemy na cieniutkie plasterki.
Mięso i karczochy rozkładamy sprawiedliwie na rukoli, skrapiamy sosem, posypujemy płatkami parmezanu i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024