Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciepla-salata-z-kurczakiem-i-karczochami

Ciepła sałata z kurczakiem i karczochami

Szybka sałatka obiadowa z grillowanym (na rowkowanej patelni) kurczakiem i karczochami ze słoika. Kawałek czosnkowej bułki (Czosnkowa bułka) i kieliszek wina nie zaszkodzą.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka bez skóry
ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
oliwa z oliwek
4 duże karczochy w oleju (ze słoika)
2 garści rukoli
łyżeczka musztardy z Dijon
łyżka octu balsamico
kawałek świeżego parmezanu

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i siekamy na piure, dodając pół łyżeczki soli. Dodajemy sok z cytryny i łyżkę oliwy, mieszamy i polewamy kawałki kurczaka. Dokładnie mieszamy marynatę z mięsem i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Karczochy starannie osączamy z oleju, kroimy każdy pionowo na 4 części.
Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 2 lub 4 talerze (w zależności od tego, ile osób postanowiliśmy nakarmić).
Robimy sos:
ukręcamy razem musztardę, ocet i odrobinę soli, po czym dodajemy 3 łyżki oliwy, cały czas ukręcając. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba (sól, cukier, pieprz).
Grillową patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się już zagrzeje, wkładamy kawałki kurczaka i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso będzie upieczone na wskroś. Obok kładziemy kawałki karczochów, żeby się zagrzały i lekko przypiekły.
Parmezan tniemy na cieniutkie plasterki.
Mięso i karczochy rozkładamy sprawiedliwie na rukoli, skrapiamy sosem, posypujemy płatkami parmezanu i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024