Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieniutkie-parmezanowe-ciasteczka

Cieniutkie parmezanowe ciasteczka

Szalenie delikatne - niestety także przy robieniu - ciasteczka, ze względu na swój kształt nazywane we Francji "dachówkami" (tuiles). Subtelne i eleganckie, nadają się na każda większą okazję: jako pogryzka do drinków czy szampana, jako ozdoba przystawek.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około12 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
70 ml oliwy z oliwek
50 g mąki
surowe białko
150 g drobno startego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Blachę wykładamy specjalną silikonową matą do pieczenia delikatnych ciasteczek.
Mikserem ubijamy na gładką masę oliwę, mąkę i białko.
Dodajemy starty parmezan i ubijamy jeszcze przez minutę.
Zachowując duże odstępy, kładziemy na blasze porcje ciasta o objętości mniej więcej łyżeczki do kawy. Dużą, maczaną w zimnej wodzie łyżką rozprowadzamy ciasto na spore, możliwie cienkie kółka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 8 minut lub do chwili, gdy będą złociste. W tym czasie wyjmujemy z szuflady wałek do ciasta lub znajdujemy kilka pustych butelek.
Kiedy ciasteczka będą upieczone, szybko, acz delikatnie, zdejmujemy je z blachy szeroką szpatułką i kładziemy na wałku lub butelkach (położonych na boku) - ciasteczka będą miękkie i przyjmą wygięty kształt. Kiedy wystygną i stwardnieją, zdejmujemy je z wałka lub butelek.
Pieczemy resztę ciastek w ten sam sposób.
Podajemy do drinków lub małych porcji pasztetu z wątróbek lub łososia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024