Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielecina-z-marchewka-i-rodzynkami
Cielęcina z marchewką i rodzynkami
Delikatna, szlachetna w smaku wersja popularnego francuskiego standardu - wołowiny duszonej z marchewką. Znakomite danie dla gości (można zrobić wcześniej).
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 1/2 kg cielęciny z udźca
600 g marchewki
2 cebule
pomarańcza
garść mąki
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
2 gałązki świeżego estragonu
150 ml porto
150 g jasnych rodzynek
Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy, czyścimy z tłuszczu i błon. Kroimy w gulaszową kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w pałeczki o grubości, powiedzmy, 4 zapałek złożonych razem. Cebule obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Nożykiem do cytrusów ścieramy skórkę w długich, cienkich paskach. Wyciskamy sok. Mąką oprószamy kostki mięsa, solimy i - pardon - pieprzymy. W głębokim i ciężkim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą kładziemy porcjami mięso i osmażamy je na złoty kolor. W miarę smażenia dolewamy nieco oliwy. Kiedy całe mięso będzie usmażone, do rondla wkładamy marchewkę i cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez 2-3 minuty. Wkładamy mięso z powrotem do rondla, wlewamy porto, sok z pomarańczy i tyle wody, żeby objęła mięso i marchewkę (tzn. mięso nie ma pływać w wodzie, jak w zupie, tylko płyn ma dochodzić do górnej warstwy składników w garnku). Dodajemy skórkę z pomarańczy, listki laurowe i estragon. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy mięso przez 3 kwadranse. Dodajemy rodzynki i dusimy jeszcze 10 minut. Sprawdzamy pod kątem soli i pieprzu. Jeśli sosu jest za dużo lub jest za "cienki" (bez wyrazu), zwiększamy ogień i gotujemy danie, aż sos się zredukuje - uważamy, żeby z rozpędu nie przypalić. Przed podaniem wyjmujemy listki laurowe i estragon. Podajemy z ryżem lub kremowym piure.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024