Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielecina-w-sosie-kaparowym

Cielęcina w sosie kaparowym

Cielęcina, cytryna i kapary - znakomita kombinacja. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg cielęciny bez kości
2 łyżki mąki
3 ząbki czosnku
cytryna
oliwa z oliwek
szklanka (250 ml) wywaru z kury lub warzyw
3 łyżki kaparów
1/2 szklanki (125 ml) kremowej śmietanki
siekana natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Cielęcinę myjemy i osuszamy. Kroimy w sznycelki i lekko rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek oprószamy mąką. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy Ścinamy cieniutko skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Sok wyciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wkładamy mięso - po kilka kawałków na raz - i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso przekładamy sukcesywnie do ciężkiego garnka, przesypując czosnkiem i skórką cytrynową. Kiedy mięso będzie usmażone, na patelnię wlewamy wywar i zagotowujemy, odskrobując od dna patelni przypieczone kawałeczki mięsa. Wlewamy do mięsa w garnku, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Garnek przykrywamy, stawiamy na małym ogniu i dusimy mięso przez 3 kwadranse do godziny, czyli tak długo, aż będzie miękkie. Po pół godzinie dodajemy kapary, osączone z zalewy. Kiedy cielęcina będzie miękka, przekładamy ją na ogrzany półmisek, zaś do sosu dolewamy śmietankę. Zagotowujemy na sporym ogniu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien być wyraźny w smaku. Polewamy sosem mięso i posypujemy siekaną natką. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024