Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cielece-eskalopki-z-cytryna

Cielęce eskalopki z cytryną

Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 cienkie plastry cielęciny (każdy o wadze około 100 g)
garść mąki
3 łyżki masła
cytryna
1/2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
ząbek czosnku
4 gałązki natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Cielęcinę kładziemy na desce, przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i delikatnie rozbijamy tłuczkiem tak, by plastry mięsa były równej grubości. Mąkę wsypujemy na płaski talerz i mieszamy ze sporą szczyptą soli. Obtaczamy mięso w mące i strząsamy nadmiar. Na dużej patelni roztapiamy masło. Kiedy będzie bardzo gorące - ale uwaga, żeby nie przypalić! - wkładamy mięso i smażymy na rumiano z obu stron, na sporym ogniu. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Obieramy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów, takim, co ścina cienkie paseczki. Wyciskamy sok. Na patelnię z usmażoną cielęciną wlewamy wywar i sok z cytryny. Dodajemy wyciśnięty w prasce czosnek, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Dusimy mięso przez 5 minut. Natkę starannie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mięso przekładamy na ogrzany półmisek, a na patelnię wrzucamy skórkę z cytryny i natkę. Zwiększamy ogień i gotujemy przez minutę. Sosem polewamy mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024