Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieleca-watrobka-z-szalwia

Cielęca wątróbka z szałwią

Różowe w środku plastry cielęcej wątróbki w intensywnym sosie z czerwonego wina z szałwią. Szybkie i bardzo smaczne danie, które podajemy z ziemniaczanym piure - choć równie dobre jest z chrupiącą bagietką.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 plastry cielęcej wątróbki
2 cebule
8 listków świeżej szałwi
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

Opis przyrządzania:
Wątróbkę opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Szałwię kroimy w paski. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i szałwię i smażymy na sporym ogniu, mieszając, aż cebula będzie złota. Zdejmujemy z patelni, odsączając z tłuszczu. Na patelnię kładziemy plastry wątróbki i smażymy przez 4 minuty. Przewracamy na drugą stronę. Po 2 minutach dodajemy cebulę i wlewamy wino. Solimy. Po kolejnych 2 minutach zdejmujemy wątróbkę na ogrzany półmisek, a sos gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Sosem polewamy mięso i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024