Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-ze-swiezym-ananasem
Ciasto ze świeżym ananasem
Proste ucierane ciasto, bardzo odpowiednie na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
dojrzały ananas
trochę masła do smarowania formy
4 jajka
150 g cukru
150 g miękkiego masła
200 g mąki ze spulchniaczem
cukier puder i bita śmietana do podania
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Odcinamy z ananasa liście i podstawę. Stawiamy owoc pionowo na desce i ostrym nożem ścinamy skórkę. Obrany ananas kroimy wzdłuż na 4 części i wycinamy twardy środek. Kroimy kilka trójkątów ananasa i odkładamy do dekoracji. Resztę kroimy w mniejsze kawałki. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy mikserem na gładki, puszysty kogel-mogel. Dodajemy miękkie masło w kawałkach i znów misujemy. Po łyżce dosypujemy mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy ananas i znów delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku - jeśli patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy, to wszystko OK; jeśli będzie do niego przyklejone ciasto, trzeba piec jeszcze trochę. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się rumieni, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odrobinę studzimy i wyjmujemy z formy. Studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem. Ciasto kroimy na trójkąty i podajemy z lekko posłodzoną bitą śmietaną i kawałkami świeżego ananasa.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024