Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-orzechowe-z-kremem

Ciasto orzechowe z kremem

Pyszne proste ciasto o intensywnym smaku włoskich orzechów. Można je po upieczeniu przekroić poziomo na pół i przełożyć wspomnianym kremem (dobrze wtedy wierzch oprószyć cukrem pudrem), albo nałożyć krem na wierzch i ozdobić jakimś owockiem lub orzeszkiem - u nas były to czereśnie z nalewki (mieliśmy w tym sezonie taki urodzaj czereśni, że coś z nimi trzeba było zrobić...). Krem - prościutki, klasyczny, z mascarpone i śmietanki - słodzę skondensowanym mlekiem, gdyż ma lepszą konsystencję i miły posmak kajmaku...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
100 g wyłuskanych przechów włoskich
50 g tartej bułki
100 ml brandy
torebka proszku do pieczenia (11 g)
3 jajka
150 g cukru
krem:
125 g mascarpone
125 ml zimnej kremowej śmietanki
3-4 łyżki skondensowanego słodzonego mleka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, okrągłą formę o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem.
Orzechy drobniutko siekamy, albo mielimy w malakserze, ale nie na pył, tylko troszkę grubiej.
Tartą bułkę zalewamy brandy i mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia (ja używam tylko domowego: Proszek do pieczenia) i orzechy, mieszamy.
Jajka dzielimy na białka i żółtka.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, białka ubijamy na sztywną pianę.
Dużą metalową łyżką mieszamy masę żółtkową z masą orzechową (łagodnie, acz stanowczo, kolistymi ruchami). Na wymieszaną masę kładziemy ubite białka i znowu delikatnie mieszamy, podbierając łyżką masę od spodu.
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, przelewamy je do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.
Upieczone ciasto będzie lekko odstawało od brzegów formy, a patyczek wbity w środek, wyjdzie zeń suchy.
Studzimy ciasto na kratce przez 20 minut, po czym odwracamy formę i zdejmujemy ją - w ten sposób gładki i równy spód ciasta będzie teraz jego wierzchem.
W czasie, gdy ciasto stygnie, robimy krem: mieszamy w sporej misce mascarpone, śmietankę i mleko skondensowane. Ubijamy ręcznym mikserem na gęsty, puszysty krem - w trakcie ubijania próbujemy i ewentualnie dolewamy więcej mleka.
Ciasto kroimy poziomo na pół. Na spodnią część nakładamy krem, a na krem kładziemy część wierzchnią. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
W innej wersji - tej na zdjęciu, w tle ukochany jamnik moich Rodziców, Groszek, oraz Babcia Lula - krem kładziemy na wierzch ciasta i ozdabiamy czym nam serce dyktuje, w tym przypadku były to czereśnie z brandy.
Jeśli nam coś zostanie, przechowujemy w chłodzie, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024