Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-orzechowe-z-konfitura-malinowa

Ciasto orzechowe z konfiturą malinową

Świąteczne ciasto z laskowych orzechów, przekładane dżemem malinowym (lub konfiturą). Bardzo smaczne, nieskomplikowane i bezpretensjonalne.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
masło i mąka do przygotowania formy
cytryna
90 g czarnej czekolady
50 g masła
5 jajek
180 g cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
100 g mielonych orzechów laskowych
100 g mąki
około 2/3 słoika gęstej malinowej konfitury lub dżemu
cukier puder do posypania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Średniej wielkości tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Czekoladę ścieramy na tarce lub miksujemy w malakserze na drobny proszek. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia (ale nie stężenia). Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z połową (mniej więcej) cukru na gęsty i gładki kogel-mogel. Dodajemy cynamon, szczyptę soli i skórkę z cytryny. białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru - małymi porcjami na raz. Do żółtek dodajemy 3 łyżki ubitej piany i mieszamy. Dodajemy czekoladę, orzechy i mąkę, mieszamy. Dodajemy masło, znów mieszamy. Resztę białek kładziemy na ciasto i delikatnie, choć starannie, mieszamy, najlepiej metalową łyżką. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 3 kwadranse - kiedy ciasto wyrośnie, przyrumieni się, a patyczek w nie wbity wyjdzie zeń suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Po 10 minutach zdejmujemy z tortownicy obręcz, stawiamy ciasto na metalowej kratce i studzimy zupełnie. Kroimy ciasto poziomo na 2 częsci. Spód smarujemy konfiturą (lub dżemem). Przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Ostrożnie przekładamy ciasto na talerz i oprószamy cukrem pudrem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024