Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-na-pizze-Alberty

Ciasto na pizzę Alberty

Przepis dostałam od Alberty, która prowadzi kursy kulinarne pod Perugią, w Umbrii. Tam jadłam najlepszą pizzę świata - z kwiatami cukinii.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
42 g (kostka) świeżych drożdży
20 g cukru
1 kg zwykłej mąki

Opis przyrządzania:
Drożdże wkładamy do miski, posypujemy cukrem. Dolewamy stopniowo 2 szklanki (1/2 litra) ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Mąkę wysypujemy na blat kuchenny. Dodajemy 2 łyżeczki soli i formujemy mąkę w wulkan, czyli kopczyk z dołkiem w środku. Do dołka wlewamy po trochu rozczyn drożdżowy, zarabiając go mąką - ręką mieszamy mąkę z brzegów kopczyka z rozczynem, zagarniając ją do środka. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Oczywiście możemy do wyrobienia ciasta użyć maszyny kuchennej typu KitchenAid. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, posypujemy lekko mąką, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 2-3 godziny do wyrośnięcia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024