Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-krucho-drozdzowe-uniwersalne
Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)
Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 1 placek, 2 makowce...
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g mąki tortowej
2 czubate łyżki cukru pudru
150 g zimnego masła
50 g świeżych drożdży
2 łyżki gęstej śmietany
2 duże (lub 3 małe) jajka
cukier waniliowy
Opis przyrządzania:
Mąkę, cukier puder i masło siekamy razem nożem lub w malakserze, aż konsystencja będzie przypominać grubo tartą bułkę. Drożdże rozcieramy ze śmietaną i dodajemy do mąki z masłem. Wbijamy jajka. Dodajemy cukier waniliowy i pół łyżeczki soli. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie dosypując trochę mąki. Dobrze wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024