Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-karmelowe

Ciasto karmelowe

Przyznaję szczerze i bez bicia, że nie robiłam tego ciasta, a w dodatku mam tylko szczątkowy wycinek, chyba z czasopisma Elle... Ale uwielbiam wszystko, co z karmelem, mam więc nadzieję, że nie tylko uda MI się je wkrótce zrobić, ale że i ONO się uda!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania formy
200 g masła
150 g cukru (na karmel) + 150 g cukru (ciasto)
kilka kropli soku z cytryny
3 jajka
łyżka esencji waniliowej (z prawdziwej wanilii)
150 g mąki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową lub okrągłą formę smarujemy masłem.
Masło (200 g) wkładamy do rondelka i topimy na małym ogniu.
Robimy karmel: wsypujemy cukier (150 g) do garnka, dolewamy 4 łyżki wody i kilka kropli soku cytrynowego, stawiamy na średnim ogniu. Kiedy karmel przybierze ciemnozłoty kolor, wlewamy go do formy i rozprowadzamy możliwie równomiernie po dnie.
Teraz robimy ciasto: wbijamy jajka do miski, dodajemy resztę cukru, wanilię i szczyptę soli. Ubijamy mikserem, aż powstanie gładka masa. Dodajemy mąkę i stopione masło, miksujemy na gładkie ciasto.
Wlewamy ciasto do formy z karmelem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - patyczek wbity w ciasto powinien zeń wyjść suchy.
Odstawiamy ciasto na 10 minut do przestygnięcia, po czym nakrywamy formę talerzem, przez łapki kuchenne chwytamy wszystko razem i hop-siup odwracamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Podajemy z miękkimi owocami i bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024