Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-francuskie-z-pomidorami

Ciasto francuskie z pomidorami

Prosta tarta, w której najjaśniejszym światłem świecą pomidory - muszą więc być naprawdę dobre.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
4 łyżki pesto
2 łyżki mascarpone
6 niezbyt dużych
dojrzałych pomidorów

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem zaznaczamy linię w odległości centymetra od brzegu - tylko zaznaczamy, a nie przecinamy ciasto na wylot. Środek ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut, aż ciasto urośnie i będzie miało złoty kolor. Wyjmujemy i delikatnie uklepujemy środek tak, żeby brzegi były wyżej. Środek smarujemy pesto i kładziemy kropki mascarpone. Pomidory kroimy w cienkie plastry i rozkładamy na cieście. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 minut - ciasto powinno być ciemnozłote, mascarpone rozpuszczone, a pomidory gorące. Podajemy natychmiast. Albo na ciepło. Jak kto woli.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024