Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-francuskie-z-kozim-serem

Ciasto francuskie z kozim serem

Wielokrotnie próbowany przepis - robiłam te ciastka to na przystawkę, to jako pogryzkę do wina. Dodatek jagód na pewno nie jest typowy, ale miło czasem zabłysnąć, choćby w Walentynki. Bardziej tradycyjnym dodatkiem - i równie pysznym - będą świeże żurawiny.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego (około 300 g)
kozi ser typu saint-maure (ten w formie walca)
4 gałązki świeżego tymianku
125 g czarnych jagód (w zimie mrożonych)
płynny miód

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na 12 kwadratów.
Blaszkę do pieczenia wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, a na nim układamy kwadraty ciasta. Ostrym nożem zaznaczamy linię w odległości centymetra od brzegu każdego kwadratu - tylko zaznaczamy, a nie przecinamy ciasto na wylot. Środek - wewnątrz linii - nakłuwamy widelcem.
Ser kroimy na 12 plastrów i układamy na środku każdego kwadratu.
Tymianek myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Posypujemy nimi kozi ser.
Na każdy kwadrat kładziemy trochę jagód (nie rozmrożonych) i skrapiamy je odrobiną miodu - malutko, tyle tylko, żeby złamać cierpkość jagód i specyficzny smak koziego sera niedużą ilością słodyczy.
Wstawiamy ciastka do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 25 minut - brzegi ciastek powinny urosnąć i zarumienić się.
Moim zdaniem ciasto francuskie smaczniejsze jest lekko przepieczone, niż nie dopieczone, ale to już jak kto lubi. Wyjmujemy ciastka z piekarnika, trochę studzimy i podajemy na ciepło. Pyszne, naprawdę.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024