Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-drozdzowe-uniwersalne-slone
Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone)
Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: spora pizza
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g mąki
1/2 kostki świeżych drożdży (21 g)
Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli. Odmierzamy 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody i rozpuszczamy w niej pokruszone drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru. Drożdżową wodę wlewamy do mąki i mieszamy, zagniatając. Kiedy powstanie gładkie ciasto, wyrabiamy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, na mniej więcej godzinę.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024