Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-drozdzowe-uniwersalne-slone

Ciasto drożdżowe uniwersalne (słone)

Prościuteńkie ciasto na pizzę, focaccię czy paluszki chlebowe.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: spora pizza

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g mąki
1/2 kostki świeżych drożdży (21 g)

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli. Odmierzamy 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody i rozpuszczamy w niej pokruszone drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru. Drożdżową wodę wlewamy do mąki i mieszamy, zagniatając. Kiedy powstanie gładkie ciasto, wyrabiamy jeszcze przez mniej więcej 5 minut. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, na mniej więcej godzinę.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024