Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-czekoladowe-Blota-Mississippi

Ciasto czekoladowe Błota Mississippi

Ciemne ciasto o pięknej nazwie "Mississippi Mud Cake". Robi się szybko, łatwo i w dodatku wszystkim smakuje.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 16

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g miękkiego masła
2 szklanki ciemnego cukru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki
szklanka dobrego ciemnego kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki maślanki
tabliczka gorzkiej czekolady
olej słonecznikowy
polewa czekoladowa

Opis przyrządzania:
Masło wkładamy do miski. Dodajemy cukier i kawę. Ucieramy mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodajemy po jednym jajka, cały czas mieszając. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z kakao i maślankę - jeśli w pewnym momencie masa zacznie się dzielić, nie przejmujemy się, tylko kręcimy dalej. Kiedy ciasto jest już dobrze utarte, dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą blachę do pieczenia (taką na cały piekarnik standardowej kuchenki) smarujemy olejem słonecznikowym i wykładamy papierem do pieczenia. Na przygotowaną blachę wylewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Ciasto powinno podrosnąć i być sprężyste w dotyku. Dla pewności wbijamy patyczek. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w spokoju na pół godziny. Przestygnięte ciasto odwracamy na płaską blaszkę i zdejmujemy papier. Na cieście rozsmarowujemy polewę czekoladową.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024